Cara Nak Buat Pekasam Ikan

As you know today I show you how to fermented fish with. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan 5.


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My

Goreng beras tadi pula.

. Tuangkan juga sedikit air paras ikan. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.

Seterusnya kisar beras yang kita sangai tadi sehingga sedikit hancur jangan terlalu hancur sangat Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam. Kikis ikan dan asingkan berasnya 2. Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya.

Goreng cili kering potong halus. Tip goreng ikan pekasam 1. Jangan terlalu hancur sangat.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Dah basuh bersih rendam dengan air garam dan asam keping setengah hari atau sehari. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari.

Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan. Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman.

Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Nak guna ikan apa pun boleh.

Anggaran 1kg ikan 100g garam. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari.

Ada orang tidak gemar meletakkan asam jawa atau asam keping kerana kadang-kala beras yang ditabur pada ikan itu sebenarnya pun sudah memasamkan ikan melalui cara penapaian. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan. Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu.

Bahan yang korang perlukan cuma. Ada 2 cara nak goreng. Next batch nak guna cili kering pula.

Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan melekat pada badan ikan. Kepala boleh dibuang atau tidak. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Kemudian peramkannya selama dua malam. Ikut step di bawah.

Ikan puyu dibersihkan Garam Asam keping Beras CARA PENYEDIAAN IKAN PUYU PEKASAM ORI KEDAH. Kalau nak goreng sekali pun boleh tapi make sure ikan korang dah garing la sebelum letak bawang tu. Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng.

Cara buat ikan pekasam. Cara buat ikan pekasam ni mudah je. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku.

Perut ikan mesti cuci sampai putih bersih. Ada yang suka sekali kepala. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam.

IKLAN Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.

Ikut step di bawah. Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.

Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur.

Kak Bell goreng ikan dulu baru goreng bahan lain. Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut. Cuka Garam Asam Keping Minyak Masak CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI.

Macam mana nak buat ikan pekasam. Goreng ikan dengan api yang perlahan 3. Basuh bersih ikan puyu dan buang bahagian kepala.

Anggaran 1kg ikan 100g garam. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.

Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Lepas tu kisar kasar beras. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy.

Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan. Korang boleh goreng ikan pekasam dulu hingga garing then baru gorengkan bawang dan cili api.

Btw kalau gunakan cili kering lagi sedap. Mula-mula sekali bersihkan ikan. Cuci sehingga tak hanyir.

Cerita ikan pekasam ana solehah duniailhamku patriots cara membuat perkasam tentu ramai yang kongsi resepi pelbagai masakan resepi pekas. Dan ikan itu mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat.

Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Cara membuat pekasam. Masukkan beras ke dalam kuali.

Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng. Goreng sampai ringan dan garing. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar.

Ini nak mengelakkan ikan di hurung lalat. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan.

Mula-mula sekali masukkan berasa dalam kuali.


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade 4 5 Hari Sudah Jadi Fermented Pekasam Fish Resepi Alexiswandy Youtube


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade

No comments for "Cara Nak Buat Pekasam Ikan"